Mijn weg

Mijn weg

Over mijzelf


Na een periode van 26 jaar intensief en vele jaren alleen werken als priester belandde ik in de herfst van 2007 in Antwerpen in een burn-out. Tijdens die periode las ik na 33 jaar opnieuw de bijzondere roman ‘Narziss en Goldmund’ van Herman Hesse. Het beschrijft de ontmoeting  van de monnik, de priester en filosoof Narziss en de novice Goldmund. Na enige jaren verruilt de laatste het klooster voor de wijde wereld met al zijn uitdagingen. Diep geraakt door een beeld van een Onze Lieve Vrouw leert hij het ambacht van houtsnijder maar keert vervolgens toch terug naar een zwervend bestaan.


Na vele jaren vindt opnieuw een ontmoeting plaats tussen Narziss als abt van het klooster en de door het leven getekende en gerijpte Goldmund. Uit diens handen ontstaan voor het klooster nu prachtige voorwerpen en er vinden diepzinnige dialogen plaats over liefde, over de moeder en het vrouwelijke als eeuwig principe. Door deze ontroerende  gesprekken ontdekt Narziss dat uit de handen van deze afgeleefde kunstenaar voorwerpen van eeuwigheidswaarde voortkomen die op zijn minst raken aan de werkelijkheid van zijn eigen priesterlijke werk of die dit in hun beeldentaal soms zelfs overstijgen. Dat leidt bij Narziss tot een existentiële vraag met betrekking tot zichzelf.


Bij mij ontstond in die bewogen fase van mijn biografie de vraag of de ‘Goldmund’ in mij ook wel in voldoende mate aan bod had kunnen komen. In maart 2008 bezocht ik een opendeurdag van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen (KASKA) en begon in september van dat jaar aan de opleiding Deeltijdskunstonderwijs (DKO) Steen-Beeld. Het intensief leven met de beelden uit de klassieke beeldhouwkunst en het leren van een ambacht heeft veel vervulling gebracht. Naast andere inzet heeft het bovendien wezenlijk bijgedragen tot het herstel van de burn-out en het weer volledig opnemen van mijn werk als geestelijke in de Christengemeenschap, maar dan in Rotterdam.



Over de beelden


Een oriëntatie over de opleiding DKO - Steen-Beeld aan het KASKA  in Antwerpen, de visie die aan het onderwijs ten grondslag ligt en allerlei beeldmateriaal  vindt u via onderstaande de link. 


www.beeldhouwen.net


Op mijn eigen website zijn alle beelden te zien die gedurende deze opleiding ontstonden. De weg die in de loop van acht jaren in het verwerven van alle vaardigheden werd afgelegd, spiegelt zich in de toenemende moeilijkheidsgraad van de opdrachten. De laatste is de ‘Pleurant’ waarmee ik na acht jaar de opleiding formeel afsloot. 


Verder ontstond thuis ‘Christus in de koude steen’ en wat kleiner werk waaronder enkele oloïdes, een harmonische vorm als een soort ruimtelijke lemniscaat. Naast de uitoefening van mijn beroep stond de tijd het niet toe nog ander werk te maken. Door mijn emeritaat vanaf september 2020 kan dat hopelijk anders worden.


Vanaf het begin leefde in mij de vraag of het ooit mogelijk zou zijn de buste te maken van de mij zeer dierbaar geworden Madonna van Michelangelo uit Brugge. Nadat ik de opleiding met goed gevolg had afgesloten werkte ik ruim vier jaar aan dat beeld. Twaalf en een half jaar na de burn-out is een grote wens in vervulling gegaan.